93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Trastorn de les Habilitats motores

El que caracteritza essencialment al trastorn de les habilitats motores és l'alteració del desenvolupament de la coordinació motora.

Es manifesta a través d'una deficiència en la coordinació dels moviments, una malaptesa generalitzada. Els petits que sofreixen aquest tipus de trastorn presenten problemes per coordinar el seu cos a un nivell inferior de l'esperat per la seva edat i coeficient intel·lectual. Aquesta dificultat es pot identificar en els moviments en els quals es necessita tot el cos: Saltar, córrer, anar a peu coix i fins i tot, cordar botons, usar les tisores o escriure. 

Amb la condició que el metge pugui diagnosticar un problema d'aquest caràcter, aquests problemes hauran d'estar afectant al rendiment acadèmic i a la vida quotidiana. A més també ha de descartar-se qualsevol malaltia mèdica. Moltes vegades s'associa a altres trastorns de l'aprenentatge, a trastorns de la comunicació o al TDAH. És normal que els problemes motors es perllonguin durant l'adolescència o l'edat adulta i puguin arribar a afectar a la salut mental, física i a l'entorn acadèmic. 

Aquest trastorn ha de tractar-se al més aviat possible perquè individu afectat no sofreixi problemes amb les seves relacions, problemes de baixa autoestima o problemes de comportament. Encara així, aquest trastorn es presenta de formes diferents en cada individu i té cursos diferents. És imprescindible identificar el trastorn i diferenciar-ho de problemes neurològics o de la simple malaptesa dels nens hiperactius.  

   

Quins són els símptomes del trastorn?

Els nens amb aquest trastorn del desenvolupament tenen dificultats en coordinar-se. Per veure-ho hem de comparar-ho amb nens de la seva mateixa edat. Alguns dels símptomes són els següents:  
  • Retards en el desenvolupament per gatejar, caminar o asseure's.
  • Malaptesa.
  • Problemes per a la succió o deglució en el primer any de vida.
  • Problemes amb la coordinació motora fina o visual (usar tisores, lligar-se les sabates…).
  • Problemes amb la coordinació motora gruixuda (saltar).
    

Quin és el tractament dels trastorns de les habilitats motores?

Aquest tipus de trastorn va associat amb complicacions psicològiques com la baixa autoestima, la passivitat, la frustració i l'evitar situacions noves d'aprenentatge. Els casos lleus es resolen gràcies a l'educació i a la teràpia pràctica amb constància. 

Hi ha alguns subjectes que encara arrosseguen alguns dèficits durant l'edat adulta, sobretot els problemes psicològics derivats del trastorn. És normal que un adult que hagi sofert aquesta afecció durant la infància tingui problemes d'autoestima. Per evitar possibles complicacions en el futur ha de tractar-se el problema el més aviat possible amb un pla individualitzat per a cada cas. S'ha de partir d'una avaluació inicial i adaptar el tractament al petit. En el tractament han d'implicar-se els professors, especialistes i pares. Amb una comunicació acurada podem guanyar molt i ajudarà al nen a progressar. 

Es treballaran aspectes d'autoestima i d'aprenentatge. La implicació dels pares és importantíssima. Han de recolzar el programa educacional proposat pels psicòlegs i reforçar les conductes positives del nen sense criticar. Hi ha activitats tan senzilles com escoltar el nen llegint que poden ser de gran ajuda. Els psicofàrmacs, les vitamines o les dietes específiques no s'han demostrat com a tractament per aquest trastorn. 

La teràpia treballarà la baixa autoestima, l'assertivitat, la flexibilitat i la paciència. Gestionar les complicacions psicològiques derivades del trastorn és necessari per poder superar el problema. La família ha de detectar el problema i acceptar-ho, contactar amb un psicòleg professional i acceptar l'ajuda per poder superar el problema amb el petit. Al nostre centre a Mataró disposem d'un equip professional per tractar aquest trastorn.