93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la Gencat

Retard Mental

El retard mental o la discapacitat intel·lectual és una anomalia a l'hora d'aprendre. S'entén com l'adquisició incompleta i lenta d'habilitats cognitives durant el desenvolupament humà que impedeixen el desenvolupament ple i corrent.

El retard mental és un funcionament intel·lectual inferior a la mitjana de forma notable. Es presenta amb altres limitacions a les àrees d'habilitats adaptatives: Cura personal, comunicació, vida en la llar, comunitat, habilitats socials, autocontrol, seguretat, habilitats acadèmiques, oci, salut i treball. Són àrees que construeixen la vida adulta de les persones.  

Quines són les causes de retard mental?

La discapacitat intel·lectual o retard mental actualment afecta a un 1 i 3% de la població. Hi ha moltes causes que incideixen al fet que una persona presenti un retard mental però els metges no han determinat una raó específica, només el 25% dels casos són determinables. Encara així hi ha uns factors de risc que podrien ser els causants d'aquesta afecció. Entre les causes trobem:
 • Anomalies cromosòmiques (Exemple síndrome de Down).
 • Ambientals.
 • Infeccions (Es presenten en néixer i ocorren després del naixement).
 • Metabolisme (Hiperbilirrubinemia, nivells alts de bilirubina en bebès).
 • Nutrició: Els bebès desnodrits poden presentar un retard mental.
 • Exposició a tòxics: Si durant la gestació del bebè la mare consumeix alcohol, cocaïna, amfetamina i altres drogues.
 • Traumatismes: Tant abans com després del naixement.
 

Quins són els símptomes del retard mental?

Per poder veure si el teu fill sofreix una discapacitat intel·lectual, un problema de desenvolupament o aprenentatge tal com el retard mental ha de detectar els següents aspectes:
 • Les habilitats motores es desenvolupen molt lentament o no es desenvolupen en absolut. Dificultat per expressar-se.
 • No creix intel·lectualment i el seu comportament és contínuament infantil.
 • No té curiositat.
 • No es manté al dia a l'escola.
 • Inadaptabilitat.
 • No entén les regles socials.
 

Com es diagnostica el retard mental?

Existeixen diferents proves per analitzar el desenvolupament del nen i avaluar les seves capacitats d'aprenentatge i creixement:
 1. Anàlisi del coeficient intel·lectual. Si el nen es situa per sota del 70 té un retard mental.
 2. Prova del desenvolupament de Denver anormal.
 3. Desenvolupament molt per sota del dels seus companys de la seva mateixa edat.
 4. Puntuació en el comportament d'adaptació per sota de la mitjana.
 

Quin és el tractament del retard mental?

El tractament no eliminarà completament el retard mental. Aquest té com a objectiu desenvolupar al màxim les habilitats i el potencial de l'individu. L'entrenament i l'educació especial començaran des de la lactància. En aquest entrenament i educació especial es treballaran les destreses socials per ajudar al nen al fet que s'exerceixi de la manera més normalitzada possible. En el Gabinet Psicològic Mataró creiem en la importància de crear teràpies conductuals que siguin útils per a aquestes persones amb una discapacitat intel·lectual. És necessari que l'especialista avalui al subjecte per identificar altres problemes de salut física o mental.  

Com es pot prevenir el retard mental?

Hi ha certs aspectes que poden prevenir els retards mentals:
 • Avaluació genètica: L'assessorament genètic, els exàmens durant l'embaràs i les revisions mèdiques poden ajudar al fet que els pares entenguin els riscos, poder prendre decisions a temps o planificar.
 • Aspecte social: Els programes per a nutrició poden reduir la discapacitat intel·lectual que s'associa amb la desnutrició. És necessari intervenir en situacions de pobresa o maltractament perquè el nen no sigui vulnerable al retard mental.
 • Tòxics: No exposar-se a metalls pesats i toxines, reduirem així el risc de discapacitat. S'ha de conscienciar a les dones sobre els riscos de les drogues i l'alcohol durant l'embaràs.
 • Infeccions: Hi ha infeccions que afavoreixen les discapacitats intel·lectuals. Prevenir aquestes malalties redueix notablement el risc. La rubèola, es pot prevenir amb vacunes i evita aquests problemes. També s'ha d'evitar exposar-se a femta de gats a certs insectes.