93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Trastorns per dèficit d'atenció i comportament perturbador

El TDAH (Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat) és un trastorn en el qual intervenen tant factors genètics com ambientals.                                  

És un trastorn de caràcter neurobiològic que s'origina en edats primerenques que implica unes pautes de comportament de dèficit d'atenció, hiperactivitat o impulsivitat. En moltes ocasions s'associa amb trastorns comòrbids. 
El TDAH sol aparèixer entorn dels 7 anys d'edat però hi ha alguns casos més precoços. 
En tractar-se d'un trastorn biològic amb un origen neurològic, existeix un desequilibri entre dos neurotransmissors cerebrals: la dopamina i la noradrenalina. Aquests afecten a les àrees del cervell que s'encarreguen de l'autocontrol i de la inhibició de comportaments inadequats.

Com detectar el Trastorn per dèficit d'atenció? 

Es manifesta com un augment de l'activitat física, impulsivitat i dificultat per mantenir l'atenció en una activitat durant un període de temps continuat. A més d'això hi ha nens en els quals s'observen també problemes d'autoestima deguts dels símptomes propis del TDAH i que els pares no solen associar a aquest trastorn. Aquests comportaments solen:

  1. Aparèixer durant la infància, abans dels 12 anys.
  2. Ser molt intensos i amb molta freqüència
  3. Interferir negativament en el rendiment del nen.
Així mateix, el TDAH es pot associar amb freqüència a altres problemes, i les seves conseqüències s'aprecien en diferents ambients de la vida del nen, no solament l'escolar, sinó que també afecta en gran mesura a les relacions interpersonals tant amb la família, com amb altres nens i amb els seus educadors, segueixen aquestes interrelacions clau en el desenvolupament del nen.

Els trastorns per dèficit d'atenció no solen aparèixer abans dels 6 anys d'edat. Se sol reconèixer quan els nens comencen la primària, just quan es generen les dificultats en el rendiment escolar i apareixen alhora, disfuncions socials.


Quin és l'evolució dels trastorns per dèficit d'atenció? 

  El TDAH és un trastorn crònic que apareix als 7 anys d'edat. Durant el desenvolupament del nen els símptomes poden anar canviant o disminuint. Encara així, s'estima que al voltant del 8 % dels nens continuen presentant problemes durant el període de l'adolescència. Només el 30-65% han de bregar amb ell en l'edat adulta. 


Etapes: 

Durant les primeres etapes de la infantesa, fins als cinc anys, el desenvolupament motor del nen és precoç. 

Normalment comencen a caminar molt primerenc i es veuen com a nens inquiets. Quan comencen la seva escolarització, els nens comencen a tenir problemes a l'hora d'aprendre a escriure i a llegir. 

Aquí comencen els primers indicis de fracàs escolar. Com a més se li exigeixi al nen més fallarà, hem de trobar el tractament adequat perquè pugui seguir amb la seva educació. En aquestes edats és quan més casos de TDAH es detecten. Durant l'adolescència ocorren alguns canvis substancials. La hiperactivitat es redueix fins a convertir-se en una sensació subjectiva d'inquietud. Encara així poden haver-hi problemes d'impulsivitat o falta d'atenció.


Quins tipus de TDAH existeixen? 

 S'identifiquen tres tipus de TDAH, segons el símptoma que predomini més en el nen:

  • Inatent: Predomina la falta d'atenció
  • Hiperactiu-impulsiu: Predomina la impulsivitat i la hiperactivitat
  • Combinat: Predomina la hiperactivitat, la inatenció i la impulsivitat


En el nostre centre de psicologia de Mataró estem especialitzats en el tractament del TDAH (Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat). Aquest Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat s'ha de tractar per part d'un psicòleg expert en TDAH per garantir l'èxit de la teràpia. Si busca un psicòleg especialista en Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat a la zona de Mataró i el Maresme, no dubti en sol·licitar hora de visita sense compromís en el nostre centre de psicologia clínica.