93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Addiccions Tòxiques

Les addiccions a les drogues constitueixen un problema de salut pública. 

Una addicció és una malaltia física i psicològica que implica una dependència o necessitat de consumir una substància tòxica causada per la satisfacció que provoca el consum en la persona.

Existeixen diferents tipus de substàncies que són tòxiques i altament addictives. Les persones que les consumeixen no tenen consciència sobre els problemes que més tard aquestes addiccions van a portar a les seves vides. La majoria d'aquestes substàncies addictives contenen components psicoactius que tenen orígens minerals, vegetals o animals. 

Aquestes drogues tenen efectes estimulants, depriments o narcòtics. La venda d'aquestes substàncies sense recepta mèdica està prohibida per les lleis dels governs de la majoria del món.

Causes de les addiccions tòxiques

-Sentiment dels adolescents de sentir-se amb un estat d'ànim alegre, plaent, d'eufòria i de diversió. A més, també ho utilitzen per superar la timidesa, la vergonya, la inseguretat i la falta d'habilitats socials. 

-Hi ha qui consumeix substàncies tòxiques per escapar dels problemes diaris i de la rutina.  

-També existeix el consumidor apàtic que entra en un estat estimulant quan consumeix aquest tipus de substàncies. 

-A més, la disponibilitat d'aquest tipus de substàncies, l'aprovació social, la publicitat constant que es rep o la falta d'educació en aquest àmbit, també poden influir negativament en el consum de drogues.

Símptomes de les addiccions tòxiques

A diferència dels simples hàbits que qualsevol persona pugui tenir, les addiccions a substàncies són autèntiques dependències o necessitats que comporten greus conseqüències en la vida de la persona. El consum de drogues deteriora, afecta negativament i destrueixen relacions, la salut física, així com la salut mental, a més de destruir la capacitat de funcionar adequadament.  Els símptomes principals són: 

-Fatiga, cansament i queixes sobre la salut.

-Ulls enrogits

-Tos constant

-Canvis freqüents en l'estat d'ànim

-Actitud desafiadora

-Insomni

-Tendències a assumir conductes de risc

-Símptomes depressius

-Falta de comunicació

-Tendència a estar absent

-Problemes amb les relacions socials.

 

Tractaments contra les addiccions tòxiques

A continuació es detallen els diferents trastorns psicològics de l'adult en els quals estem especialitzats:
  • Addició a l'alcohol, o també alcoholisme és un patiment que genera una forta necessitat d'ingerir alcohol, de manera que existeix una dependència física del mateix, manifestant-se a través de diversos símptomes d'abstinència quan no és possible la seva ingesta.
 
  • Addició a la cocaïna. Un consumidor addicte a la cocaïna pot arribar a desenvolupar una gran tolerància a aquesta substància, però una vegada interromput el consum d'aquesta, és molt difícil deixar de consumir la substància.
 
  • Addició al cànnabis. La marihuana o cànnabis, pot produir una gran addicció a l'usuari. De fet afecta a més de 125 milions d'usuaris a l'any. Cal ser conscients que és una droga molt perillosa.
 
  • Addició al tabac. Fa només 40 anys que els efectes de la nicotina han estat acceptats per la societat. Per què és addictiva la nicotina? L'absència d'intoxicació és una raó de pes. El fumador pot ingerir quantitats elevades de nicotina sense causar cap problema social. Aquest tipus d'addicció genera una síndrome d'abstinència elevat. A més de l'addicció psicològica que acaba generant.  
   

Quan has de buscar ajuda

La persona addicta a una droga no se sent capaç de controlar el consum, malgrat saber el perjudici que li ocasiona en la seva qualitat de vida. És per això que ha de ser la família i el seu cercle més proper, el que ha d'actuar ràpidament. 

El primer pas és informar als fills de quins són les conseqüències negatives del consum d'aquestes substàncies. Si no s'han establert ponts de diàleg sobre aquest tema, abans, difícilment tindrà èxit aquesta intervenció. Com a pare, cal entendre la situació d’adolescents i comprendre-ho sense jutjar-ho. 

Donar-li l'oportunitat de participar en activitats diferents que li donin l'opció de conèixer a noves influències és important i necessari. Si se sospita un abús d'una substància tòxica per part de l'usuari, és important que ho accepti i ajudar-ho a superar aquesta situació, mostrant una situació d'energia i abordatge. És molt important acudir a un especialista de salut mental per iniciar el tractament adequat i orientar i recolzar a la família.  

Demana la teva Cita

En el nostre centre de psicologia de Mataró estem especialitzats en el tractament de l'addicció a les drogues. Aquestes addiccions s'han de tractar per part d'un psicòleg expert en addiccions a drogues per garantir l'èxit de la teràpia. Si busques un psicòleg especialista en drogues a la zona de Mataró i el Maresme, no dubtis a sol·licitar hora de visita sense compromís en el nostre centre de psicologia clínica.