93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Baixa autoestima

L'autoestima baixa és la valoració negativa d'un mateix, que dificulta la satisfacció amb la pròpia vida i la interacció amb els altres.

L'autoestima està molt relacionada amb la satisfacció que una persona té pel que fa a si mateixa i a la seva vida. Una persona amb baixa autoestima difícilment se sentirà insatisfeta i se sentirà incapaç d'aconseguir aquells objectius que la portarien a sentir-se a gust amb ella mateixa.

Causes de la Baixa Autoestima

L'autoestima baixa es forma des de la infantesa generalment. Els pacients afectats de baixa autoestima presenten alguns factors com els següents: 

- Experiències negatives: Existeixen situacions que poden afectar al nostre nivell d'autoestima, i augmentar o disminuir la mateixa. Els problemes que se'ns presenten al llarg de la vida i el nostre comportament referent a les situacions complexes pot modificar la percepció que tenim de nosaltres mateixos i la dels altres, modificant la nostra pròpia valoració i autoestima.

- Factors cognitius:  La interpretació dels esdeveniments és tan important com els successos mateixos. La nostra reacció front les situacions que ens presenten determinen la nostra autoestima. 

Característiques de les persones amb Baixa Autoestima

Les persones que tenen baixa autoestima solen presentar els següents trets de personalitat o de comportament: 

- Indecisió i Passivitat: Solen tenir por excessiva al fracàs, de manera que són persones que els costa prendre decisions. Eviten portar la iniciativa i es deixen portar per altres persones.

- Es infravaloren: Tenen pensaments negatius sobre si mateixos. Solen pensar que no podran aconseguir els seus objectius, que manquen de talents o de possibilitats. Minimitzen les seves virtuts i exageren les de la resta.

- Por al desconegut: Solen tenir por a la novetat, eviten els canvis i tenen dificultats per adaptar-se a noves situacions.

- Sofreixen ansietat: Solen tenir ansietat i nervis, la qual cosa els porta a evitar situacions que podrien agreujar aquesta tensió.

- Timidesa: Solen ser persones molt introvertides que eviten participar d'activitats socials, interaccionar amb persones desconegudes, i el seu cercle d'amics és molt reduït.

- Pessimisme: Té una visió pessimista del futur, prediccions de fracàs i per això, no els agrada esforçar-se per aconseguir les seves metes.

- Autocrítica: La baixa autoestima sol manifestar-se en constant autoavaluació negativa, culpabilitat, sentiments d'inferioritat, prediccions de fracàs i una alta frustració davant errors.

- Problemes d'assertivitat: Inseguretat davant situacions quotidianes, en les relacions interpersonals i poca o cap autoafirmació davant els altres.

A més, aquesta situació sol produir un dèficit d'habilitats socials, amb aïllament social o rebuig, com a conseqüència de percebre's a si mateixes com a incompetents i inferiors socialment.

Tractaments per la Autoestima Baixa

Per superar l'autoestima baixa és necessari realitzar un test d'autoestima en primer lloc, realitzar un tractament per aprendre a alterar la visió d'un mateix i transformar els pensaments que es tenen d'un mateix. 

Moltes persones es pregunten com augmentar l'autoestima, però és necessari realitzar un tractament per tractar aquesta situació com un trastorn, i no com un mer símptoma més. Aquest trastorn afecta a un gran nombre de persones, afectant en les seves relacions socials, en el seu treball i en la seva vida quotidiana. 

En el nostre centre realitzem el reconegut entrenament en habilitats socials, que ajuda a persones a augmentar la seva confiança, autoestima, assertivitat, i proporciona tècniques per superar aquesta situacions estressants del dia a dia.

Demana la teva Cita

En el nostre centre de psicologia de Mataró estem especialitzats en el tractament de la baixa autoestima. Aquests problemes han de tractar-se per part d'un psicòleg expert en baixa autoestima i dèficit d'habilitats socials per garantir l'èxit de la teràpia. 

Si necessites resoldre algun dubte sobre l'autoestima baixa, no dubtis a consultar amb els professionals del nostre centre de psicologia de Mataró situat a la zona de Mataró i el Maresme. També pots sol·licitar una consulta online per poder arribar estiguis on estiguis.