93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Trastorns del somni infantils.

Els trastorns del somni infantils consisteixen en alteracions del somni en nens o adolescents que poden manifestar-se de diferent forma (insomni, parasomnies com a somnambulisme, bruxisme o terrors nocturns, etc).

Si emmarquen en els trastorns de la infància, la infantesa o l'adolescència, com la timidesa, la baixa autoestima, el mutisme selectiu, les fòbies infantils o el trastorn del vinculo

També s'inclouen en aquesta categoria altres trastorns, com l'ansietat infantil, el trastorn obsessiu- compulsiu, el trastorn d'ansietat per separació, la depressió infantil o el trastorn bipolar.


Quins són les causes dels trastorns del somni infantil? 

Poden estar motivats per multitud de factors, des d'hàbits alimentaris fins a algunes malalties o la presa de medicaments. Existeixen, per tant, causes conductuals i psicològiques que els poden provocar. 

  Algunes de les causes més habituals són parasomnies (trastorn de conducta durant el somni), l'ansietat provocada per les separació, els mals hàbits (per exemple, prendre begudes molt ensucrades o amb cafeïna), l'estrès originat per diferents situacions, la sobreexcitació, etc.

Algunes malalties o alguns medicaments també poden provocar aquest tipus de problemes.


Quins són els símptomes dels trastorns del somni infantil? 

  El somni infantil tendeix a ser inestable en certes edats, ja que les necessitats varien de forma considerable i no existeix un patró homogeni de somni. 

No obstant això, podem sospitar que existeix un trastorn quan el nen té problemes per dormir de forma habitual,  quan apareixen diversos símptomes alhora (sofreix malsons, s'orina en el llit, crida a la nit…) i quan es mostra cansat i somnolent durant el dia. 

  

Normalment es distingeix entre tres grups diferenciats de trastorns:

 - Parasomnies o trastorns patològics que succeeixen mentre el nen dorm. Poden ser molt variats. Així, per exemple, podem incloure en aquesta categoria el somnambulisme, ell terror nocturn (despertar-se cridant i confós), els malsons, el bruxisme (hàbit involuntari d'estrènyer les dents mentre es dorm) o la enuresis (miccions incontrolades). També són parasomnies el parlar nocturn o els moviments rítmics durant la nit.

Disomnies: insomni de diferent origen, narcolèpsia (dormir-se en qualsevol circumstància), síndrome d'apnea, trastorn de moviments periòdics de les cames… 

Trastorns psiquiàtrics del son.


Cadascun d'aquests grups presenta uns símptomes diferents. No obstant això, existeix una simptomatologia comuna: 

- Alteració del somni normal del nen

- Problemes per dormir o per despertar 

- Interrupció del somni per diferents motius


Quin és el tractament? 

 

  En funció del tipus de trastorn que tingui cada nen haurà d'aplicar-se un tractament o un altre. El millor en aquests casos és posar-nos en mans de professionals especialitzats perquè realitzin un diagnòstic precís i ens proposin un tractament adequat per al tipus de problema del nen. 

A més de proporcionar-nos tota la informació sobre altres línies terapèutiques. En general, aquest tipus de problemes es poden tractar amb bons resultats amb teràpies conductuals i amb altres enfocaments terapèutics que han de valorar-se en cada cas.