93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Timidesa

La timidesa és un estat de ànim que afecta a les relacions personals. No està considerada com una malaltia o una patologia, però si com una pauta de comportament que limita el desenvolupament social dels qui ho experimenten.

  Pot donar-se en qualsevol etapa de la vida, però sol ser més freqüent en la infància i l'adolescència. Sovint, és habitual que aquesta pauta de comportament es vagi atenuant amb el pas dels anys.   Per això, la timidesa es poden emmarcar dins dels anomenats trastorns de la infància, la infantesa o l'adolescència, com els trastorns del somni, la baixa autoestima, el mutisme selectiu, les fòbies infantils o el trastorn del vinculo

També s'inclouen en aquesta categoria altres trastorns, com l'ansietat infantil, el trastorn obsessiu- compulsiu, el trastorn d'ansietat per separació, la depressió infantil o el trastorn bipolar.   

  Quins són les causes de la Timidesa?   


  La veritat és que no existeix una casuística que pugui associar-se directament amb la timidesa. Els científics consideren que poden existir factors genètics i hereditaris (si els progenitors eren tímids durant la infància és probable que el fill també ho sigui) i també causes d'origen social (l'educació rebuda…).   

  Quins són els símptomes de la timidesa?   

  La timidesa infantil sol expressar-se en una sèrie de símptomes molt comuns. El nen evita situacions que li facin cridar l'atenció o ser el centre, és introvertit, callat i tranquil. A més, té dificultats per crear noves relacions i per fer amics nous.   


  A continuació detallem alguns dels símptomes més habituals de la timidesa:   
  - Nen tranquil i callat 
  - Nen temorós 
  - Amb tendència a evitar les relacions socials 
  - Dificultat per establir noves relacions i fer amics 
  - Amb tendència a la introversió 
  - Pot tenir baixa autoestima 
  - Preferència per passar desapercebut i no cridar l'atenció de pares, mestres, educadors… 
  - Por i resistència als canvis 
  - Ansietat i nerviosisme davant situacions que impliquen interacció amb altres persones (començar en una escola nova) 
  - Ansietat i nerviosisme davant situacions que impliquen ser el centre d'atenció (llegir en públic, parlar davant tota la classe…). 
  - Rebuig a parlar davant persones poc conegudes o desconegudes 
  - Tendència a amagar-se i a no socialitzar si, per exemple, tenim convidats a casa   


  Quin és el tractament per a la timidesa?   

  La timidesa infantil pot ser normal fins a cert punt. Molts nens són tímids però això no els impedeix portar una vida normal i enfrontar-se a noves situacions i reptes.   No obstant això, si s'observa que aquesta pauta de conducta interfereix de forma negativa en el normal desenvolupament de les activitats diàries pot ser necessari posar-se en mans d'un professional qualificat perquè realitzi un diagnòstic i proposi un tractament.   

  Existeixen diversos tractaments que poden resultar beneficiosos per als nens amb problemes de timidesa. Un d'ells és la teràpia cognitiu-conductual, que consisteix a modificar les creences i ajudar també a la modificació de certes conductes.   A més, hi ha una altra línies de tractament i altres enfocaments terapèutics que poden resultar interessants i poden oferir bons resultats. El psicòleg és qui millor ens podrà recomanar una línia d'actuació concreta en cada cas.