93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Trastorn Obsessiu-Compulsiu

El trastorn Obsessiu-Compulsiu és un trastorn d'ansietat que es caracteritza per la presència d'obsessions i compulsions de forma irracional.

La persona reconeix que les seves obsessions i/o compulsions són excessives o irracionals, o així ho fa en algun moment del transcurs de la malaltia. Les obsessions-compulsions causen un marcat malestar o interfereixen de forma significativa en la vida diària de la persona, en el seu funcionament ocupacional, en les seves activitats o en les seves relacions socials i interpersonals. 

 Les obsessions tenen a veure amb la brutícia, l'ordre, la religió, la violència, o el sexe, entre altres aspectes habituals. Per reduir el malestar que produeixen aquestes obsessions, la persones sol realitzar compulsions (rituals compulsius), que són accions motores o mentals que es realitzen seguint un determinat ordre (per exemple, rentar-se les mans sempre de la mateixa manera, resar mentalment una oració, comprovar repetides vegades portes, panys i el gas, entre uns altres). 

Aquest trastorn produeix un gran malestar, afecten significativament al funcionament diari de la persona, produint grans limitacions.

Causes del trastorn Obsessiu-Compulsiu

El trastorn Obsessiu-Compulsiu es pot produir per factors genètics que condicionen el desenvolupament, encara que encara es desconeix la seva manera de transmissió. Generalment es produeix a causa d'alteracions del lòbul frontal del cervell, concretament en el procés d'informació i en la producció de substàncies com la serotonina. 

 Se sol iniciar durant el període infantil-juvenil desencadenat per situacions d'estrès o situacions límit, que sol presentar un quadre crònic amb períodes de millora i d'empitjorament, encara que pocs casos són greus o desapareixen de forma espontània. Es calcula que un 20% dels casos se superen per complet.

Símptomes del trastorn Obsessiu-Compulsiu

El trastorn Obsessiu-Compulsiu presenten símptomes molt variats, i de forma simultània. Aquests són els més habituals:  
  • Por a la Brutícia: Fixació per la contaminació, els gèrmens, virus o substàncies estranyes.
  • Fixació per l'Ordre: Recerca *contínua de la perfecció basada en la simetria, amb un malestar causat pel desordre.
  • Fòbies d'impulsió: Por intensa a perdre el control de forma sexual, religiosa o agressiva.
  • Acumulació: Es tracta de recol·lectar objectes i patir gran dificultat en separar-se d'ells.
  • Pensament màgic: Aparició de pensaments desagradables que són modificats a través de conductes determinades.
  • Repetició: Necessitat de repetir una mateixa acció fins a aconseguir benestar.
  • Comprovació: Necessitat de comprovar detalls com tancar la porta, la clau del gas o assegurar les finestres.
  • Dubtes metafísics: Dubtes sobre la pròpia existència o sobre el futur.
  • Necessitat d'explicar: Fixació per explicar el nombre de persones, cotxes o qualsevol objecte quantificable.
 

Tractaments del trastorn Obsessiu-Compulsiu

El TOC, o tractament per al trastorn Obsessiu-Compulsiu es pot tractar de forma conductual, encara que també existeixen mètodes que inclouen la medicació o la cirurgia. 

Habitualment es realitzen sessions de tractament per solucionar aquest trastorn d'ansietat en les quals s'exposa al pacient a una situació que normalment li pot crear ansietat per impedir la reacció compulsiva. En el nostre centre, els nostres psicòlegs són professionals en aquesta matèria, doncs estan especialitzats en trastorns d'ansietat, en els quals s'inclouen aquests tractaments:      

Demana la teva Cita

Si necessites més informació sobre símptomes, tractament o diagnòstic del trastorn Obsessiu-Compulsiu no dubtis a contactar amb el centre de psicologia situat a l'àrea de Maresme i Mataró. Demana la teva cita sense cap compromís en el nostre centre de psicologia clínica.