93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Trastorn de Personalitat Antisocial

El trastorn de personalitat antisocial, també anomenat sociopatía,  és un dels anomenats Trastorns disruptivos, del control dels impulsos i de la conducta.

Les persones que ho pateixen perden la noció de la importància de les normes socials, com són les lleis i els drets individuals. Per això, poden realitzar actes que impliquen una violació dels drets dels altres. Per això, resulta important un correcte diagnòstic i una detecció precoç. Es creu que els símptomes es podrien començar a detectar durant l'adolescència, encara que el diagnòstic sol realitzar-se a partir dels 18 anys com a norma general.   

 

El trastorn de la personalitat antisocial sol implicar un incompliment de les normes preestablertes. Les persones amb aquesta afecció solen defugir les normes, incomplir-les o ser incapaces d'adaptar-se a elles. Així, encara que saben que estan fent un mal, actuen per impuls per aconseguir el que desitgen, podent fins i tot arribar a cometre delictes greus. Per això, sol ser habitual que existeixi confusió i aquest trastorn es confongui amb altres patologies semblants, com podrien ser la conducta criminal o la psicopatia. No obstant això, són trastorns, encara que relacionats, de diferents característiques, i amb altres tractaments.  

Quins són les causes del Trastorn de personalitat antisocial?

Les causes no són del tot clares. Es creu que aquest tipus de trastorn pot ser motivat per un conjunt de factors, tant de tipus genètic o hereditaris com a social i familiar, així com el consum d'estupefaents. A més, la ciència ha determinat que existeixen factors biològics que poden contribuir en el seu progrés. La manifestació de processos químics anormals en el sistema nerviós i possibles danys en les parts del cervell que concerneixen a la presa de decisions poden arribar a despertar un comportament impulsiu i agressiu.   

Quins són els símptomes del Trastorn de personalitat antisocial?

Els símptomes d'aquest tipus de trastorn consisteixen principalment en un incompliment reiterat de les normes socials preestablertes, així com també la incapacitat d'adaptar-se a elles. Podríem definir com a principals símptomes els següents:  

  • Conducta antisocial.
  • Aïllament.
  • Tendència a evadir o evitar relacions personals.
  • Introversió.
  • Ús de la fantasia com un mètode per evadir-se de la realitat. 

Quin és el tractament per al Trastorn de la personalitat antisocial?

El tractament per a aquest tipus de trastorns sol requerir una correcta detecció dels símptomes per a un diagnòstic encertat i una posterior intervenció primerenca i multimodal dels símptomes.   

 

D'aquesta manera, s'aconsegueix evitar que el trastorn s'agreugi o que la persona afectada pugui provocar situacions complexes derivades de la falta de control dels seus impulsos i de la seva incapacitat per complir amb les normes.   

 

El tractament ha d'aportar pautes i proporcionar eines a la persona afectada perquè pugui controlar els seus impulsos, corregir les conductes desviades i evitar situacions complexes abans que aquestes es produeixin. En Centri Psicològic Mataró estem especialitzats en el tractament de diferents trastorns destructius, del control dels impulsos i de la conducta.  

 

No dubtis a contactar amb nosaltres si creïs que pots sofrir una d'aquestes afeccions o que una persona del teu entorn pot estar afectat per un trastorn del control dels impulsos i de la conducta. Estarem encantats d'escoltar el teu cas concret, proporcionem un diagnòstic ajustat i oferim solucions per minimitzar el problema i aconseguir portar una vida normal i satisfactòria.