93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Desig sexual hipoactiu

El desig sexual hipoactiu (DSH) fa referència a la falta d'interès pel sexe així com l'absència de fantasies i pensaments relacionats amb el sexe

Encara que les disfuncions sexuals femenines (DSF) són molt freqüents, han estat menys estudiades que les disfuncions sexuals masculines, per la qual cosa en moltes ocasions resulten difícils d'avaluar, diagnosticar i finalment tractar correctament.  

És freqüent el desig sexual hipoactiu?

Es tracta d'una DSF molt freqüent. Segons els diferents estudis, fins a un 50% de les dones presenten algun grau de desig sexual hipoactivo, afectant més a major edat. El grau màxim de DSH pot arribar a l'aversió pel sexe, la qual cosa ocorre fins a en un 5% de les dones.  

A què es deu un DSH?

En el desig sexual femení intervenen múltiples factors tant culturals i emocionals com a orgànics, amb una especial rellevància dels nivells sanguinis de testosterona. Així doncs, una causa important de desig sexual hipoactivo són les deprivacions de testosterona. L'estat de salut global d'una dona és també un factor rellevant pel que malalties com la diabetis o les malalties cardíaques poden ocasionar DSH. Han de ser considerades també malalties nervioses com l'esclerosi múltiple o la malaltia de Parkinson.  

Com es diagnostica?

Per a un correcte diagnòstic és imprescindible un interrogatori detallat així com una exploració física adequada per orientar cap a una possible causa de la disfunció. És també necessària una valoració dels nivells hormonals. En funció dels resultats es poden indicar proves més específiques com la determinació de glucosa en sang entre unes altres.  

Té tractament?

En cas d'objectivar-se una causa concreta, aquesta ha de ser tractada adequadament. El tractament dirigit a millorar el desig sexual es basa tant en la intervenció psicològica com en l'administració de testosterona en pegats o gels aplicats sobre la pell, que permeten l'alliberament de dosis baixes d'aquesta hormona. Aquest tractament ha mostrat que augmenta no només el desig sexual sinó l'excitació i el plaer. Així doncs, el fet que una dona present sota desig sexual, a pesar que és una situació molt freqüent, no ha de ser considerat normal sinó que ha de descartar-se una possible causa orgànica, detectar-se aquells factors psicosocials associats i instaurar-se un maneig global que condueixi a la dona a una salut sexual i general òptima. 

 A Gabinet Psicològic Mataró tot tipus de disfuncions sexuals com el vaginisme i la disfunció erèctil.