93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la Gencat

Disparèunia

Les teves relacions sexuals s'acompanyen de dolor? Asseguis molèsties quan duus a terme relacions sexuals amb penetració? Potser ens trobem davant un tipus de disfunció sexual cridada disparèunia.

La disparèunia forma part dels denominats trastorns sexuals causats per dolor. Aquesta disfunció sexual es caracteritza per l'aparició d'algun tipus de dolor genital associat a la pràctica sexual amb penetració.   Encara que aquesta pot donar-se tant en homes com en dones, la seva prevalença sobre la població femenina és considerablement major, sent poc freqüent entre els homes. Les seves causes poden ser d'índole física o orgànica, o bé d'origen psicològic.  

 

Símptomes de la disparèunia

  Els símptomes de la disparèunia abasten un gran elenc de sensacions associades a la molèstia genital, tals com a dolor, coïssor, coïssor i fins i tot picor.   Aquestes molèsties poden aparèixer en qualsevol moment del coit; ja sigui al principi, durant o al final del mateix.   També poden variar en funció de la zona on s'experimenten; en la part externa de la vagina, en la part interna o a la zona pèlvica en el cas de les dones i en la part externa (prepuci, gland o escrot) o interna (testicles, pròstata, uretra o bufeta) en el cas dels homes.  

 

Causes orgàniques de la disparèunia

  La disparèunia pot tenir el seu origen en problemes d'índole física. A continuació, exposarem les causes orgàniques de la disparèunia, tant per a dones com en el cas dels homes:   Causes orgàniques femenines de la disparèunia:
 • Una de les causes més esteses és la falta de lubricació vaginal; el consum de determinats fàrmacs com els antihistamínics, antidepressius o hipertensius, a més dels estats carencials d'estrògens com la menopausa o la lactància, entre uns altres.
 • Potser el problema s'amagui darrere d'algun tipus d'infecció urogenital.
 • Utilitzes determinats productes com a sabons o cremes anticonceptives? Cuidat! Alguns d'aquests productes poden irritar la teva zona vaginal.
 • Determinades malalties pèlviques, com la endometriosis o inflamació pèlvica podrien originar-la, consulta amb el teu metge.
 • Cicatrius degudes a intervencions mèdiques o anomalies congènites, com la presència d'un himen rígid o d'un úter en retroversió (l'úter  no s'eleva prou durant l'excitació sexual, rebent els cops del penis durant el coit).
 • Mantens en forma la teva musculatura vaginal? No està de més que cuidis d'ella, doncs això pot lliurar-te d'algun que un altre problema… no descuris els teus exercicis de Kegel!
Causes orgàniques masculines de la disparèunia:
 • De nou les infeccions urogenitals surten a escena.
 • Ull amb la fimosis o fre curt.
 • Pot ser que hagis desenvolupat algun tipus d'al·lèrgia  o hipersensibilitat davant determinats productes com espermicides i sabons, o al propi pH vaginal de la teva parella.
 • Una altra de les causes de la disparèunia en homes obeeix a la presència de curvatures anormals en el penis.
 

Causes psicològiques de la disparèunia

  El dolor genital lligat a la pràctica sexual pot tenir el seu origen en problemes que s'amaguen en el nostre cap. Aquestes són les causes psicològiques de la disparèunia:
 • Una educació sexual deficient carregada de mites i tabús que fomenti una actitud negativa cap al sexe pot estar al capdavant d'aquesta i moltes de les disfuncions sexuals existents. La por o la culpabilitat fa que les relacions sexuals no es desenvolupin amb normalitat i apareguin problemes de diferent índole.
 • Altres causes que poden fomentar l'aparició de la disparèunia fan referència a unes pràctiques sexuals freturoses de prolegòmens, la incapacitat de crear un entorn agradable que propiciï el desenvolupament d'una resposta sexual freturosa de complicacions o els problemes de parella que poden arribar a intervenir i agreujar aquesta situació.
 • Diferents problemes emocionals com l'ansietat  o la depressió influeixen en la nostra manera de relacionar-los i actuar amb els altres, originant un baix desig sexual que dificulta i entorpeix enormement les trobades sexuals.
 • Finalment, la història d'aprenentatge i les experiències traumàtiques poden haver fet mossa en les relacions futures per l'associació entre dolor o perill i sexualitat.
 

Tractament de la disparèunia

  El tractament indicat per la disparèunia dependrà de si les causes que la provoquen són orgàniques o psicològiques.   Si la causa obeeix a qüestions orgàniques serà el metge qui valori el tractament més adequat per a cada cas en particular. Alguns dels exemples serien la prescripció de determinats fàrmacs, la teràpia de substitució hormonal o les intervencions quirúrgiques, entre uns altres.   En el cas que existeixi alguna causa d'índole psicològica, es durà a terme un tractament sexològic de la disparèunia consistent en:
 • Conèixer els secrets de la sexualitat a través de l'educació sexual, amb l'objectiu de conèixer el nostre cos, les nostres reaccions durant la resposta sexual, i comprendre per què ens ocorre el que estem experimentant.
 • Desmuntar mites i falses creences associades a la mateixa, creadores de pors i inseguretats que hem de desmantellar per lliurar-nos de la seva pesada càrrega.
 • Dur a terme senzills exercicis consistents a aconseguir una excitació sexual adequada i no exigent que ens ajudi a reduir la tensió, l'ansietat i l'anticipació de dolor.
 

Consells per fer front a la disparèunia

 • Si tens molèsties durant les teves relacions sexuals no et resignis i acudeix als professionals que poden ajudar-te a gaudir plenament de la teva sexualitat.
 • Atorga la importància que es mereixen als preliminars i jocs previs per aconseguir un estat òptim d'excitació que afavoreixi la penetració.
 • Tria les posicions sexuals que més t'afavoreixin; la penetració posterior i lateral eviten la penetració profunda i si la dona es col·loca damunt de la seva parella podrà controlar-la fàcilment.
 • Utilitza lubrificants que facilitin la inserció del penis i pal·liïn la possible falta de lubricació vaginal.
 • Cuida dels teus músculs vaginals i aprèn a contreure'ls i relaxar-los a plaure.