93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Disfunció erèctil

Disfunció erèctil, com solucionar-ho?

La impotència sexual masculina o disfunció erèctil és la incapacitat constant de no mantenir una erecció suficient per mantenir una relació sexual adequada.   Pel que fa als problemes sexuals masculins, existeixen també o després de disfuncions com l'ejaculació precoç, que no hem de confondre. És a dir, en alguns casos no es pot mantenir una erecció però pot ser per falta de desig.

La disfunció erèctil és freqüent i ha de tractar-se des que es detecta, ja que pot afectar greument quan es té parella, a l'àmbit familiar, i pot arribar a repercutir també en el social i el laboral.
No obstant això, és important ressaltar que tots els homes en algun moment de la seva vida van a tenir problemes d'aquest tipus. Sobretot en els casos de molt estrès, cansament, preocupació, ingestió de drogues o alcohol, malaltia o perquè s'està ingerint algun tipus de medicació.
Altres problemes sexuals relacionats amb la disfunció erèctil, però que no han de mai confondre's són:

  • Falta de desig sexual
  • Alteracions de l'ejaculació: ejaculació precoç, ejaculació retardada, absència d'ejaculació…
  • Trastorns de l'orgasme

Altres tipus de causes:

1- Causes psicològiques: Es donen en el subjecte quan el penis no té cap alteració física, però no obstant això existeixen problemes psicològics que es donen en l'home afectat com per exemple l'ansietat (provocada amb freqüència per la por a no aconseguir una erecció o a defraudar a la dona), la depressió, els problemes amb la parella i fins i tot l'estrès poden afectar a l'acte sexual. També la preocupació excessiva per problemes laborals, socials o familiars impliquen que no es dediqui l'atenció necessària a l'acte sexual. La fatiga, la inapetència, la falta d'exercici, l'insomni o un fracàs laboral també desequilibren els reflexos sexuals.   
2- Causes vasculars: Són molt habituals. Es donen quan el penis no pot acumular la sang necessària per dur a terme l'erecció (generalment perquè no arriba en suficient quantitat). Fumar, sofrir hipertensió arterial, diabetis, algunes malalties cardíaques i variacions en els nivells de colesterol en sang poden provocar trastorns vasculars que dificulten l'erecció.
3- Causes neurològiques: En aquests casos, el problema té la seva arrel en una interrupció en la transferència de missatges entri en cervell i el penis, donada l'existència d'una lesió en els nervis implicats. Això ocorre quan el subjecte té lesions en la medul·la espinal, esclerosi múltiple o intervencions quirúrgiques en la pelvis.  
4- Causes hormonals: Són poc freqüents. Generalment es deu a una falta d'hormones sexuals masculines.   
5- Causes farmacològiques: Existeixen diversos medicaments que tenen com a efecte secundari disminuir la capacitat de tenir una erecció. Entre ells, fàrmacs per tractar la hipertensió, les malalties cardíaques o els trastorns psiquiàtrics.  

Possibles tractaments

Els experts a tractar temes de disfunció erèctil recomanen començar amb tractaments suaus, augmentant la intensitat del mateix si fos necessari. Si fos el cas, el subjecte hauria de deixar de prendre les substàncies que li estan fent patir aquesta impotència sexual, ja siguin drogues, alcohol o fàrmacs. Si no resultés, llavors seria necessària la intervenció de psicoteràpia i modificació de comportaments. 

En última instància es pot recórrer a la intervenció quirúrgica. En molts casos es precisa ajuda psicològica, sobretot per a homes majors de 40 anys, ja que el problema sol ser mental. En altres casos, on el problema ve derivat de problemes físics, es necessita igualment intervenir psicològicament per poder superar problemes d'autoestimes.  

Com trobar una solució?

Una recomanació que els nostres experts de Gabinet Psicològic Mataró  donen sempre, és que el subjecte es mentalitzi que la malaltia va a desaparèixer. A més, és bé dialogar i parlar sobre el tema amb la seva parella. Practicar esport i mantenir-se en bona forma física i en un pes estable ajudarà també a superar els problemes de disfunció erèctil. A més, s'aconsella no ingerir alcohol, tabac, drogues, pastilles per dormir, tranquil·litzants o calmants. Pel que fa a l'hora de practicar sexe, els experts recomanen intentar la penetració, encara que el penis no estigui erecte, ja que el coit és l'estimulant sexual més poderós.  

Com ha d'actuar la parella?

El sexe és cosa de dues, i la nostra parella ha d'ajudar-nos en la mesura en el que pugui a superar els problemes d'impotència. És per això que es recomana:
  • Realitzar massatges i contactes suaus en els genitals, ajudant a l'home a aconseguir una estimulació suficient per a l'erecció.
  • Al·legar de forma positiva l'acte sexual de l'home quan s'aconsegueixi la penetració, augmentant així la seva autoestima.
  • Dedicar temps als jocs preliminars, els quals desperten sempre una reacció en el penis de l'home.
En tot això, el nostre equip especialitzat porta anys tractant subjectes amb problemes de disfunció erèctil, i gràcies a aquesta experiència donen sempre el millor tractament individualitzat a cada pacient.