93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la Gencat

Adicció a Internet

Saps com evitar l'addicció a Internet?

Amb l'arribada de les noves tecnologies, cada vegada són més els que passen la major part del seu temps navegant per la xarxa. A més, ja no fa mancada estar en un lloc concret com a casa davant del PC o en el treball. Els smartphones ens han portat al fet que estem connectats les 24 hores del dia a Internet. Això es pot extrapolar fins a l'addicció, definida com una actitud o conducta generada com la conseqüència de la dependència a Internet. Això ens porta a l'abús habitual, on el subjecte perd la voluntat sobre els seus actes. L'addicció a Internet ha portat a un altre tipus de patologies com l'addicció als videojocs o als telèfons mòbils. Com totes les addiccions, els impulsos són incontrolables, i porten conseqüències negatives en el subjecte com a estrès, dificultats socials, laborals, o fins i tot econòmiques.  

A qui afecta l'addicció a Internet?

Fa una dècada, aquest tipus de trastorns afectava a un sector més jove, d'entre 15 a 24 anys, ja que és un segment que s'adapta amb més rapidesa als canvis i a les innovacions tecnològiques. No obstant això, avui dia aquest segment ha crescut desmesuradament. Els adolescents comencen cada vegada abans a utilitzar Internet, i les persones d'edat més avançada ja s'han adaptat al desenvolupament tecnològic. És per això que aquest tipus d'addicció pot afectar a qualsevol persona, sense importar l'edat o el gènere. Fins i tot hi ha una gran preocupació social pels més petits, que usen Internet com a mitjà de comunicació, en ocasions amb desconeguts, i per jugar via online.

Tipus d'addiccions a Internet

Són moltes les funcionalitats que Internet ofereix als seus usuaris. És per això que podem trobar diferents tipus d'addiccions. T'expliquem quins són les més comunes:
 • Cibersexe
 • Jocs per Internet
 • Xats
 • Recerca patològica d'informació
 • Pirates informàtics

Quines conseqüències implica en el subjecte aquest tipus d'addicció?

Les persones dependents d'Internet, amb addicció als videojocs o a les noves tecnologies dediquen el seu temps exclusivament a realitzar aquestes activitats, deixant de costat unes altres, fins i tot sacrificant hores de somni i descans. A tot això s'uneix la incipient necessitat per “estar a l'última”, adquirir l'últim llançament tecnològic o aquest joc que tant estaves esperant. Aquesta necessitat implica en moltes ocasionis problemes econòmics del subjecte. En aquest moment es perd també la consciència del que és la necessitat real del producte. A més, són moltes les conseqüències negatives tant físiques com a psíquiques que l'addicte a Internet pot tenir. Entre elles, irritació dels ulls, mal de cap, d'esquena o de coll, etc. en passar llargues hores davant de la pantalla. De la mateixa manera, el sedentarisme és un problema cada vegada més comú entre les persones que no són capaces de “sobreviure” sense Internet, la qual cosa comporta a problemes de pes o obesitat. Com a trastorns psíquics, s'observa en els addictes a Internet comportaments obsessius, pèrdua de control dels impulsos, aïllament social, bipolaritat o trastorns maniacodepressius.

Recomanacions:

 • Pels més petits de la casa, controlar l'accés als continguts d'Internet que tenen i a l'ús que fan d'aquest.
 • Per a això, pots apagar el router de casa, i només encendre-ho certes hores al dia.
 • Intenta establir unes hores concretes a casa per a l'ús d'Internet. No superar aquestes hores. Pots proposar activitats a l'aire lliure tant en família com amb amics.
 • Busca aficions, interessos, activitats amb les quals compartir el nostre temps en societat.
 • Evita usar el teu telèfon mòbil quan estiguis en companyia. Recorda que una bona conversa és sempre millor que mirar una pantalla.
Amb aquests consells podràs evitar que els teus fills o les persones que t'envolten creuen addicció a Internet, fent-los més sociables i extravertits.