93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la Gencat

Addicció a les compres

Addicció a les compres: què és realment?

Hi ha ocasions, en les quals un simple acte comú, pot convertir-se en problemàtic si es fa de forma impulsiva, incontrolada i amb major freqüència del normal. També coneguda com oniomania, l'addicció a les compres és un trastorn psicològic, on el subjecte experimenta un desig incontrolat de comprar sense una necessitat real.   Aquest tipus d'addicció es dóna amb més freqüència entre persones que pateixen trastorns de l'estat d'ànim, depressius o de baixa autoestima. Encara que també es pot donar en persones amb malalties mentals com el trastorn bipolar o el trastorn límit de personalitat.  

 Però, la compra compulsiva Només es dóna en persones més febles psicològicament? O també pot afectar a qualsevol? En realitat, afecta a més persones del que pots imaginar. I és que moltes vegades hem vist com, amb l'arribada de les rebaixes, les tendes s'omplen de gent, que compra sense control, i en la majoria dels casos, sense necessitar el 95% del que compren.   Aquesta addicció sol afectar en general més a les dones que als homes. L'edat oscil·la entre els 30 anys i els 40 anys. Encara que també els adolescents tenen cada vegada més com a forma d'oci sortir a comprar sense límits i sense control.   L'acte de comprar genera, per a aquells que tenen aquesta addicció, una satisfacció de forma immediata, trobant sentit a la seva vida, i aconseguint esborrar temporalment els seus problemes.

   En molts casos, els objectes comprats acaben amagats o sent destruïts, ja que l'afectat sent vergonya o culpabilitat. Per eliminar aquest sentiment, el subjecte necessita comprar més, per la qual cosa s'acaba atrapat en un cercle viciós, del que és difícil de sortir. En realitzar la compra, el subjecte experimenta  una gran excitació emocional. Com més gran sigui el temps d'espera fins a les adquisició de l'objecte comprat, més augmenta la intensitat del desig.   És la sensació de que quan ens sentim tristes o atabalats, gastar alleujarà la nostra ansietat i oblidarem els nostres problemes. Comprar fa a la persona addicta sentir-se viva, important, cridar l'atenció, i sadollar el buit que causen la solitud, les tensions o la incomprensió.  

Com detectar l'addicció compulsiva a les compres?

 • - Aparició d'ansietat associada a llocs de compra.
 • - Pensaments intrusius i incontrolats sobre el desig de comprar.
 • - Impossibilitat de controlar els impulsos.
 • - Sentiment de satisfacció i relaxació després de realitzar la compra.
 • - Sentiment de culpabilitat.
 • - Baixa autoestima.

Com superar aquesta malaltia?

  El primer pas és ser conscient del problema, per poder buscar ajuda externa. L'addicte s'adona de la necessitat de consumir cada vegada més, experimenta síndrome d'abstinència, quan no pot satisfer aquesta necessitat, i pèrdua de control, és incapaç de frenar el consum.   La psicoteràpia és altament necessària en aquests casos. En cas contrari, l'addicció pot durar llarg termini, o fins i tot tota la vida, portant a les persones que comprar de forma compulsiva a la ruïna financera.   Només amb la modificació de la conducta i del control dels impulsos és possible controlar l'ansietat i els conflictes interpersonals, canviant així l'estil de vida del pacient afectat per l'addicció a les compres.  

Motius associats a l'addicció a les compres:

 • Por
 • Tristesa
 • Deprerssió
 •  - Buit
 • Mancances emocionals
 • Conflictes familiars
 • - Problemes laborals
 • - Soledad
 • Insatisfacció Personal
 • Baixa autoestima
En Gabinet Psicològic Mataró portem anys estudiant els comportaments socials que acaben en addicció, i ajudant a milers de persones a controlar els seus impulsos. No només l'addicció a les compres afecta a un bon nombre de persones. L'addicció als jocs, addicció al treball, o addicció a Internet, entre unes altres, afecten a milers de persones cada any. Posar solució a temps pot reparar la vida de molts.