93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la Gencat

Addicció al joc

L'addicció al joc o ludopatia és un trastorn psicològic dels impulsos incontrolable, en el qual la persona sent la necessitat de jugar de forma persistent i progressiva.

Aquesta malaltia pot tenir nombroses conseqüències negatives en la vida personal i professional de l'afectat. A més, aquesta patologia es classifica dins del Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals de l'Associació Nord-americana de Psiquiatria (DSM-IV-TR) com un trastorn “sense substàncies” que es caracteritza pel baix control sobre els impulsos de l'afectat.   Des de 1977 estan regularitzats els jocs d'atzar a Espanya. Regne Unit, França i Alemanya encapçalen el rànquing de 2004 de països on es gasta més diners en joc per càpita. Aquests tres països sumats a Espanya i Itàlia acaparen el 75% de la despesa total en jocs d'atzar en la Unió Europea. Aquestes dades mostren la importància del sector del joc en la indústria de l'oci.

Com detectar l'addicció al joc?

 
 • Aquest tipus d'addicció pot afectar a persones de qualsevol edat i gènere, per la qual cosa és important que els familiars i amics que envolten al pacient sàpiguen detectar els primers símptomes.
 • El primer símptoma que permet detectar aquesta patologia és quan la persona desenvolupa pensaments irracionals en relació als premis que pot obtenir mitjançant el joc.
 • En aquest moment, el joc deixa de ser un mer entreteniment per passar a ser una necessitat.
 • Pèrdua de control sobre el joc. Va augmentant progressivament, arribant al punt en el qual l'única cosa que preocupa a l'afectat és obtenir diners per seguir jugant i apostant, malgrat les conseqüències adverses.
 

Quins tipus de jugadors existeixen?

 • Jugadors recreatius
Són jugadors que no ho fan amb molta freqüència, i quan ho fan simplement és per pura diversió. No tenen conseqüències negatives en la seva vida diària, ja que dediquen poc temps i diners a jugar.
 •  - Jugadors de risc
Juguen amb major freqüència del recomanat, i pot ser que ja hagin experimentat dificultats a causa del joc. En la seva majoria, encara poden controlar els seus impulsos i evitar conseqüències negatives, encara que estan en risc de caure en la ludopatia.
 • Jugadors problemàtics
Aquest tipus de jugadors dediquen més temps i diners a aquesta activitat del que es poden permetre. Quan el joc comença a convertir-se en addicció, els afectats experimenten conseqüències negatives, comencen a mentir o encobrir l'abast del seu joc, s'aïllen i passen de jugar acompanyat o entre amics a fer-ho en solitari, etc.
 • Jugadors patològics
Aquest tipus de jugadors ja presenten un quadre de trastorn psicopàtic (reconegut al *DSM-III - Trastorn del control dels impulsos), i han de ser tractats adequadament per controlar aquesta addicció.

Quines etapes existeixen dins de l'addicció dels jugadors?

 
 • Etapa daurada:
Quan l'individu comença a experimentar guanys gràcies al joc i a necessitar cada vegada més, es fan visibles els primers símptomes de l'addicció. En aquest moment deixa de ser conscient de les seves pèrdues encara que siguin majors, i se centra només en els guanys.
 • Etapa de desesperació:
Com més diners s'arrisca, també és més fàcil perdre-ho. El jugador tan sols aconsegueix diners per poder seguir jugant i creu que és l'única forma de recuperar el perdut.
 • Etapa de desesperança:
Quan l'individu entra en un cercle viciós i és conscient que no hi ha solució als seus problemes. En ocasions recorre a persones properes a ell perquè ho ajudi amb els seus deutes.
 • Etapa d'acceptació :
El jugador ja és conscient dels seus problemes amb el joc i busca ajuda.

Conclusió:

El més recomanable per sortir d'aquest tipus de trastorn és demanar ajuda a professionals que, gràcies a la seva experiència i coneixements, poden estudiar de forma individualitzada el cas de l'addicte al joc. El suport extern per part de familiars i amics de la persona afectada ha de ser el màxim possible, ja que així el subjecte se sentirà abrigallat pel seu cercle més proper. A Gabinet Psicològic Mataró no només estem especialitzats en el tractament de l'adicció al joc, també tractem addicion com l'adicció a les compres, adicció al treball i adicció als videojocs.