93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Addicció al Cànnabis

El cànnabis és una planta amb la resina de la qual, fulles i flors si elaboren les substàncies psicoactives il·legals més empleades: haixix i marihuana.

La planta és coneguda en botànica com a Cànnabis sativa i els seus efectes psicoactius són deguts a un dels seus principis actius: el tetrahidrocannabinol, les sigles del qual són THC. Els seus derivats més consumits actualment són l'haixix i la marihuana. 

El cànnabis, en consumir-se fumat, és fàcilment absorbit pels pulmons, per la qual cosa arriba al cervell amb rapidesa. En pocs minuts comencen a manifestar-se els seus efectes, que poden durar entre dues i tres hores.

Causes de l'addicció a l'alcohol

Com en el cas de les altres addiccions tòxiques, les causes d'aquesta addicció estan lligats a l'estil de vida i a l'estatus socioeconòmic. Amb tot, l'herència, els factors psicològics o els problemes en les relacions socials poden ser causes d'aquesta addicció.

Símptomes de l'addicció a l'alcohol

Els efectes psicològics inclouen relaxació, desinhibició, hilaritat, sensació de lentitud en el pas del temps, somnolència, alteracions sensorials i dificultat en l'exercici de funcions complexes com són expressar-se amb claredat, memòria immediata, capacitat de concentració i els processos d'aprenentatge. 

Els efectes fisiològics inclouen: Augment de l'apetit, sequedat de la boca, ulls brillants i enrogits, taquicàrdia, sudoració, somnolència i descoordinació de moviments. Els riscos associats al consum de derivats del cànnabis s'expliquen tant per les peculiaritats del seu principal principi actiu, el THC, com pel fet que es consuma habitualment fumat. El consum diari d'haixix pot rellentir el funcionament psicològic de l'usuari, entorpint les funcions relacionades amb l'aprenentatge, la concentració i la memòria. 

Un altre tant cal dir de l'execució de tasques complexes que requereixen lucidesa mental i coordinació psicomotora, com poden ser conduir un vehicle a motor, prendre decisions o pujar a una bastida. Poden donar-se reaccions agudes de pànic i ansietat. En persones predisposades, pot afavorir el desencadenament de trastorns psiquiàtrics de tipus esquizofrènic. Els derivats del cànnabis es consumeixen fumats, amb una pauta d'inhalació profunda, sense filtre, amb retenció pulmonar del fum i apurant el cigarret al màxim. 

Per això, el seu ús habitual multiplica els riscos associats al consum de tabac, afavorint l'aparició dels següents problemes: 

- Respiratoris: tos crònica i bronquitis en consumidors habituals de dosis elevades. 

- Cardiovasculars: empitjorament de símptomes en persones que pateixin hipertensió o insuficiència cardíaca. Freqüentment, l'haixix es consumeix amb alcohol, amb el que els efectes es multipliquen i augmenta el risc de lipotímies.

Tractaments de l'addicció a l'alcohol

El tractament de l'addicció a cànnabis requereix un tractament específic dut a terme per professionals especialitzats en aquest àmbit. En primer lloc, el psiquiatre és el professional encarregat d'intervenir a través de la medicació sobre el sistema de la motivació, per revertir al més aviat possible els efectes sobre el mateix. 

Si hi ha ansietat o símptomes psicòtics també serà necessari un tractament simptomàtic amb fàrmacs específics. En segon lloc, una vegada el pacient es troba estabilitzat, el psicòleg és l'encarregat de, ja sigui a través d'una teràpia individual o una teràpia en grup, realitza un programa de deshabituació en el qual es treballi la motivació pel canvi, el compliment de metes terapèutiques i la prevenció de les recaigudes.

Quan has de buscar ajuda

Molta gent pensa que el consum de marihuana no és (d'entrada) una droga de les perilloses. Però, cada vegada amb més freqüència, els estudis apunten al fet que la marihuana pot ocasionar una forta dependència per si sola. 

Si creïs que algú proper pot estar patint un trastorn de consum d'aquesta substància pots ajudar-ho identificant l'addicció i ajudar-ho a superar la situació.  Has de saber si la persona està disposada a deixar la substància tòxica. 

En general, el perfil de consumidor són adults que han consumit marihuana durant 10 anys o més i que han tractat de deixar de consumir-la entre sis i més vegades. Finalment, cal informar-se de quin tipus de tractament és el necessari per al teu ser estimat; des de la teràpia cognitiu-conductual, el control de contingència, la teràpia d'estímul motivacional o uns altres.

Demana la teva Cita

Contacta amb el centre de psicologia de Mataró per solucionar qualsevol addicció tòxica, i especialment d'addicció al cànnabis. Els nostres psicòlegs estan especialitzats en tractaments eficaços per tractar addiccions a la cocaïna, a l'alcohol, , al cànnabis o al tabac. Ens trobem a la zona de Mataró i el Maresme,  sol·licita la teva visita sense compromís en el nostre centre de psicologia clínica.