93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Addicció a la Cocaïna

La cocaïna és una droga il·legal que es fabrica amb les fulles de la planta de coca, que creix a Amèrica del Sud.

És un estimulant, per la qual cosa produeix excitació física i psicològica, augmenta la confiança en un mateix, les ganes de parlar, la freqüència respiratòria i cardíaca, el nivell d'energia i l'absència de somni. En dosis molt elevades, pot causar atacs de cor i convulsions.

Causes de l'addicció a la cocaïna

Com en el cas de les altres addiccions tòxiques, les causes d'aquesta addicció estan lligats a l'estil de vida i a l'estatus socioeconòmic. 

- La curta durada de la sensació d'eufòria que provoca el consum d'aquesta substància i la forta caiguda emocional posterior, fa que el consumidor vulgui estar constantment sota aquest estat fictici de benestar i afavoreix l'addicció. 

- Molts usuaris comencen a consumir aquesta substància per accident o esporàdicament en un ambient social favorable per un treball estressant que exigeix més atenció i rendiment.

Símptomes de l'addicció a la cocaïna

Els efectes psíquics inclouen eufòria, inestabilitat, augment de la comunicació verbal i de la seguretat en un mateix, inquietud, anorèxia, insomni i hipomania. 

Donada la seva alta capacitat de produir danys i fins a destrucció cel·lular, les sensacions que eren plaents en subjectes recentment iniciats es converteixen en efectes molt desagradables. L'addicte experimenta pèrdua d'interès i impossibilitat de sentir plaure davant la falta de la substància. 

Així, la cocaïna es converteix en l'únic objectiu i motiu en la vida de l'addicte, desplaçant tot tipus de sentiments. La dependència de cocaïna ocorre quan un té una forta necessitat emocional, psicològica i de vegades física de prendre la droga. És possible que prengui més quantitat de droga i durant més temps del que volia. A continuació es detallen les conseqüències negatives del consum de cocaïna: 

- Alteracions psiquiàtriques: L'ús i abús continuat d'aquesta droga pot desencadenar quadres depressius, insomni, ansietat, crisi de pànic, alteracions de la memòria o quadres psicòtics. 

- Complicacions cardiovasculars: La major part d'infarts en menors de 40 anys és a causa del consum de cocaïna, a més es pot produir *estenosis de les artèries cardíaques i cerebrals, mort sobtada, hemorràgies internes i hipertensió. 

- Problemes respiratoris: Hiperventilació, respiració irregular, parada respiratòria i edema pulmonar. 

- Complicacions obstètriques: El consum de cocaïna durant l'embaràs s'associa amb avortaments espontanis, retard del creixement intrauterí, malformacions o retard psicomotor. 

- Complicacions neurològiques: Tics, convulsions, hemorràgies cerebrals

Tractaments de l'addicció a la cocaïna

La dependència de cocaïna es pot tractar, però el procés és molt llarg. La part més important del tractament és que el pacient visqui en un ambient lliure de drogues. 

Els objectius del tractament consisteixen a aconseguir i mantenir l'abstinència de cocaïna i altres tòxics, aprendre a reconèixer i evitar situacions de risc, afrontar de forma més efectiva els problemes associats a l'abús de substàncies, aprendre habilitats de afrontament del craving i millorar el funcionament interpersonal i augmentar els suports socials

Quan has de buscar ajuda

Davant d'una situació d'addicció a la cocaïna, és important reaccionar de pressa i dialogar amb l'usuari (si és possible) i facilitar-li l'atenció d'un professional que li ajudarà a superar l'addicció. 

Demana la teva Cita Contacta amb el centre de psicologia de Mataró per solucionar qualsevol addició tòxica, i especialment a l'alcohol. Els nostres psicòlegs estan especialitzats en tractaments eficaços per tractar l'addicció al alcohol, a la cocaïna, al cànnabis i al tabac. Ens trobem a la zona de Mataró i el Maresme,  sol·licita la teva visita sense compromís en el nostre centre de psicologia clínica.