93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Addicció a l'alcohol

És un patiment que genera una forta necessitat d'ingerir alcohol, de manera que existeix una dependència física del mateix, manifestant-se a través de diversos símptomes d'abstinència quan no és possible la seva ingesta.

Aquesta addicció es basa en el consum excessiu d'alcohol de forma perllongada, amb dependència a aquesta substància. És una malaltia crònica que influeix en la salut física, mental, social i familiar, així com en les responsabilitats laborals.

Causes de l'addicció a l'alcohol

Com en el cas de les altres addiccions tòxiques, les causes d'aquesta addicció estan lligats a l'estil de vida i a l'estatus socioeconòmic. 

Herència, els usuaris que han conviscut amb una persona alcohòlica té més probabilitats de desenvolupar aquesta addicció. 

Factors psicològics; l’ansietat, baixa autoestima, la solitud o la ira poden ocasionar aquesta malaltia. 

- Les males relacions socials poden portar al consum d'aquesta droga.

Símptomes de l'addicció a l'alcohol

L'abstinència alcohòlica es refereix als símptomes que es poden presentar quan una persona suspèn de forma sobtada el consum d'alcohol després d'haver-ho estat bevent de manera excessiva tots els dies. 

 En realitat, la síndrome d'abstinència és el principal obstacle per recuperar-se de l'addicció a l'alcohol i per això és especialment important parar esment a aquest fenomen per poder ajudar a les persones afectades d'una addicció a l'alcohol a recuperar-se completament d'aquest problema. 

Els símptomes d'abstinència alcohòlica es presenten habitualment al cap de 5 a 10 hores després de l'última ingesta d'alcohol, però poden ocórrer dies més tard. Els símptomes empitjoren en 24 a 36 hores i poden continuar per setmanes. Els símptomes més comuns abasten ansietat o nerviosisme, depressió, dificultat per pensar amb claredat, fatiga, irritabilitat, sobresalts o tremolors, inestabilitat de l'estat d'ànim i malsons.

Altres símptomes poden abastar pell freda i humida, pupil·les dilatades, mal de cap, insomni, inapetència, nàusees i vòmits, pal·lidesa, taquicàrdia, hipertensió, sudoració, tremolor a les mans i altres parts del cos. Una forma greu d'abstinència alcohòlica trucada Delirium Tremens, que comença normalment entre les 48 i les 72 hores posteriors a l'última ingesta, pot causar agitació, confusió intensa, al·lucinacions, febre, convulsions i fins i tot la mort. 

La taxa de mortalitat s'estima entre un 1% i un 5% dels casos, encara que augmenta si es retarda el diagnòstic, si es realitza un tractament inadequat, o per complicacions mèdiques concurrents.

Tractaments de l'addicció a l'alcohol

El tractament de desintoxicació, inclou abstinència d'alcohol en un ambient controlat i una supervisió propera de signes vitals i de qualsevol símptoma. Aquesta desintoxicació alcohòlica es realitza en clíniques amb les quals el Gabinet Psicològic Mataró té conveni de col·laboració. 

El procés de desintoxicació d'alcohol triga de tres a set dies, després de la qual cosa la dependència de l'alcohol és més psicològica que física o química. La meta després de la desintoxicació és prevenir una recaiguda de consum excessiu i ajudar a l'alcohòlic a aprendre com seguir sobri i resistir l'impuls de beure.

Quan has de buscar ajuda

En el moment en què es detecta que algú proper pot ser addicte a l'alcohol, cal no deixar-ho de banda. Entendre-ho i posar-se en el seu lloc és molt important. El problema principal d'aquest tipus d'intoxicació és que està del tot acceptat per la societat, i és difícil allunyar-se d'això.

Davant el sospito d'una addicció a l'alcohol cal posar-se en contacte amb professionals al més aviat possible per evitar accions inadequades i per tenir un suport emocional per superar la situació.

Demana la teva Cita

Contacta amb el centre de psicologia de Mataró per solucionar qualsevol addició tòxica, i especialment a l'alcohol. Els nostres psicòlegs estan especialitzats en tractaments eficaços per tractar l'addicció al alcohol, a la cocaïna, al cànnabis i al tabac. Ens trobem a la zona de Mataró i el Maresme,  sol·licita la teva visita sense compromís en el nostre centre de psicologia clínica.