93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Trastorn d'Afartaments

El Trastorn per Afartament és un trastorn alimentós que es caracteritza per la presència d’afartament de menjar recurrents en els quals no existeix conducta compensatòria inadequada típica de la Bulímia Nerviosa.

Per aquest motiu, les persones que sofreixen un Trastorn per Afartament solen tenir sobrepès o obesitat.

Causes del trastorn per afartament

En moltes ocasions s'han associat a símptomes d'addicció, especialment a aliments amb molt sucre, farina i sal. No s'atribueix a l'evitació dels símptomes d'abstinència però si a un problema en els centres de recompensa del cervell. Pel qual menja compulsivament la ingestió d'aliments fomenta l'alliberament de neurotransmissors de serotonina i dopamina.

Símptomes del trastorn per afartament

Algunes persones afectades pel Trastorn per Afartament manifesten que el seu problema està desencadenat per estats d'ànim disfòrics, com a ansietat o depressió. Hi ha molts pacients que passen tot el dia menjant sense horaris ni desencadenants definits. Aquestes persones experimenten forts sentiments de culpa, vergonya i angoixa pel seu comportament, la qual cosa els pot portar a tenir més afartaments descontrolats.

Freqüentment, les persones amb Trastorn per Afartament utilitzen el afartament com una forma de fugir de les seves emocions, per omplir un buit intern o per evadir l'estrès, l'angoixa i el dolor. Les persones afectades pel Trastorn per Afartament que són obeses tenen major risc de desenvolupar malalties cardiovasculars o hipertensió. 

Alguns dels símptomes concrets del trastorn per afartament són la incapacitat d'exercir el control sobre els aliments, els sentiments de pèrdua de control durant l’afartament, el consum inusual de grans quantitats d'aliments en un mateix moments, el consum molt més ràpid durant l’afartament que en períodes normals d'alimentació, arriben a ingerir aliments fins a sentir-se físicament incòmodes (vòmits), mengen en període de depressió, nerviosisme o avorriment, menja solament en períodes d'alimentació normal per la vergonya que experimenta, se sent disgustat, deprimit o culpable per menjar massa, sofreix depressió severa i s'irrita amb facilitat.

Tractaments contra el trastorn per afartament

El principal objectiu de tractament consisteix en l'eliminació total dels afartaments i la normalització alimentària. Mitjançant la teràpia cognitiu-conductual ensenyem als pacients a mantenir sota control la seva alimentació i a modificar els seus hàbits alimentaris poc saludables. Així mateix els ensenyem a enfrontar-se a les situacions estressants, a diferenciar la gana real de la gana emocional, així com a sentir-se millor amb el seu cos i el seu pes.

Demana la teva Cita

En el nostre centre de psicologia de Mataró estem especialitzats en el tractament del trastorn d’afartaments. És important que els trastorns de la conducta alimentària es tractin per un psicòleg expert per garantir l'èxit de la teràpia. 

Si busques un psicòleg especialista en trastorns de conducta alimentària, com l'anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa o el trastorn d’afartaments, a la zona de Mataró i el Maresme, no dubtis a sol·licitar hora de visita sense compromís en el nostre centre de psicologia clínica.