93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Bulímia Nerviosa

La Bulímia Nerviosa es caracteritza per la presència d'episodis de descontrol alimentari acompanyats de conductes purgatives.

Aquestes conductes es donen per compensar aquests afartaments de menjar, com poden ser el vòmit auto inductiu, l'ús de laxants, l'ús de diürètics, pastilles per aprimar, la realització d'exercici de forma compulsiva o la presència de dejuni i/o restriccions alimentàries. La persona sent que no pot controlar aquests afartaments i els viu amb elevats nivells d'ansietat, la qual cosa ho porta a experimentar forts sentiments de culpa.

Causes del trastorn de bulímia nerviosa

L'origen d'aquest problema resideix en el desig de no engreixar o el desig de perdre pes, que porta a la persona a la realització de dietes. Són les dietes les que desencadenen habitualment els períodes de descontrol amb el menjar. L'aparició d'aquesta malaltia sol estar relacionada amb un conjunt de factors biològics (dona adolescent, pubertat, germans malalts..), individuals (perfeccionisme, sota autoestima, obesitat prèvia, trastorns afectius) i/o familiars (antecedents de trastorns d'aquest tipus).

Les persones que sofreixen Bulímia Nerviosa solen tenir un pes normal o un lleuger sobrepès, per la qual cosa la malaltia no sol ser evident pels altres. Poden passar molts anys fins que la malaltia es diagnostica, atès que els símptomes de la Bulímia Nerviosa són fàcils d'ocultar. Per a un diagnòstic adequat és necessària una entrevista psiquiàtrica realitzada per part d'un psicòleg especialista en trastorns alimentaris, que desvetlli la percepció que el malalt té del propi cos i la relació que manté amb el menjar. 

Així mateix, és necessària una exploració física completa per detectar els trastorns fruit de la malaltia. L'examen dental pot mostrar càries o infeccions de la geniva, l'esmalt de les dents pot estar erosionat o picat per l'excessiva exposició als àcids del vòmit. Un estudi ampliat de química sanguínia pot revelar un desequilibri electrolític (tal com hipocalèmia, la qual cosa indica índexs baixos de potassi) o deshidratació. La persona amb aquesta malaltia és conscient que la seva rutina alimentària no és la normal i o és sa per a ell/ella.

Símptomes principals de la bulímia nerviosa

- Són persones amb por a l'augment de pes.

- Són persones que se senten insatisfets amb la mida, la forma i el pes del seu cos.

- Tracten d'inventar-se qualsevol excusa per anar al bany just havent dinat.

- Són molt estrictes amb ells mateix, en relació a solament menjar aliments baixos en contingut gras.

- Adquireixen laxants, diürètics o ènemes amb freqüència.

- Estan molt obsessionats amb fer exercici.

- Tendeixen a aïllar-se socialment, especialment per evitar menjars en grup.

Tractaments de la bulímia nerviosa

Els objectius del tractament consisteixen en l'eliminació total dels afartaments així com de les conductes de purga, mitjançant la normalització de l'alimentació i altres tècniques que provenen de la teràpia cognitiva i la teràpia de conducta. 

La teràpia cognitiu-conductual permet analitzar les emocions i les conductes que té el pacient respecte al menjar, el pes i la figura corporal per elaborar noves formes de pensar per aconseguir un canvi profund en les emocions i en els comportaments que tenen relació amb el menjar, el pes i la figura.

Demana la teva Cita

En el nostre centre de psicologia de Mataró estem especialitzats en el tractament de la bulímia nerviosa. És important que els trastorns de la conducta alimentària es tractin per un psicòleg expert per garantir l'èxit de la teràpia. Si busques un psicòleg especialista en trastorns de conducta alimentària, com l'anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa o el trastorn d’afartaments, a la zona de Mataró i el Maresme, no dubtis a sol·licitar hora de visita sense compromís en el nostre centre de psicologia clínica.