93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Anorèxia Nerviosa

L'Anorèxia Nerviosa és un trastorn de la conducta alimentària caracteritzat per una pèrdua de pes induïda pel propi pacient que porta a un estat de desnutrició i de sever baix pes.

Tot això porta a la pèrdua de la menstruació, entre altres problemes físics. La persona que sofreix Anorèxia Nerviosa desenvolupa una por exagerada a engreixar, juntament amb una distorsió de la seva imatge corporal. Per aquest motiu la persona afectada comença a disminuir progressivament el pes mitjançant dejunis i la reducció de la ingesta d'aliments.

Causes de l'anorèxia nerviosa

Les causes són multi factorials. Solen estar relacionades amb factors biològics, psicològics, familiars, genètics, ambientals i socials. L'edat d'inici del problema sol ser entre els 12 i els 25 anys, encara que pot ocórrer a qualsevol edat.

Símptomes de l'anorèxia nerviosa

Sol començar amb l'eliminació dels hidrats de carboni, ja que existeix la falsa creença que engreixen. A continuació rebutja un altre tipus de nutrients com els greixos, les proteïnes i fins i tot els líquids. A aquests comportaments alterats se li poden sumar altres conductes associades com la utilització de diürètics, laxants,vòmits autoinduccions o la realització d'exercici físic compulsiu, la qual cosa empitjora el pronòstic d'aquesta malaltia. 

Aquest desordre alimentari sol associar-se amb alteracions psicològiques greus que provoquen canvis de comportament, irritabilitat, baixa autoestima i problemes de relació, entre uns altres.

Tractaments contra l'anorèxia nerviosa

Una vegada detectat el problema, és imprescindible acudir a un psicòleg especialitzat en trastorns alimentaris, ja que rares vegades el problema remet de forma espontània, i com més temps passa la malaltia sense ser tractada, més probabilitats hi ha que aquesta es cronifiqui. 

Els objectius principals de la teràpia consisteixen a restablir els hàbits alimentosos adequats i que el pacient tingui una imatge corporal satisfactòria. Habitualment es tractarà en format individual, per treballar amb el pacient la relació anòmala que té amb el menjar i amb el seu cos, encara que en ocasions sigui necessari realitzar una teràpia familiar.

Quan has de buscar ajuda

Com hem esmentat anteriorment, cal buscar ajuda al més aviat possible quan detectem un possible cas d'anorèxia nerviosa, perquè el pacient es pugui guarir al més aviat possible, i tornar a un estat saludable.

Demana la teva Cita

En el nostre centre de psicologia de Mataró estem especialitzats en el tractament trastorns de l'anorèxia nerviosa. És important que els trastorns de la conducta alimentària es tractin per un psicòleg expert per garantir l'èxit de la teràpia. 

Si busques un psicòleg especialista en trastorns de conducta alimentària, com l'anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa o el trastorn d’afartaments, a la zona de Mataró i el Maresme, no dubtis a sol·licitar hora de visita sense compromís en el nostre centre de psicologia clínica.