93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Hipocondria

La Hipocondria és la creença, por i convicció de patir mals o malalties a través de senyals com a sensacions físiques difuses.

Les persones que hipocondríaques pateixen ansietat derivada de símptomes somàtics que els creen una gran preocupació i malestar. Petites ferides, pigues, batecs del cor, moviments involuntaris o sensacions difuses poden fer pensar als hipocondríacs que pateixen alguna malaltia greu, la qual cosa dispara els seus nivells d'ansietat, por i preocupació per la seva pròpia salut. 

Es calcula que entre l'1 i el 8% de la població sofreix aquest trastorn d'ansietat, que succeeix per igual entre homes i dones. En aquests casos, és difícil destriar quan els pacients necessiten atenció mèdica real o si estan sofrint aquest trastorn.

Pors associades a la Hipocondria

La hipocondria  és l'associació a una por de forma desmesurada cap a la mort, el dolor, el sofriment, i fins i tot a la dependència a uns altres. Aquests pacients solen tenir un alt temor a les malalties, sent les que més preocupen el càncer, la sida i els atacs al cor. 

Aquest trastorn pot agreujar l'estat de la salut en general, generant possibles atacs de pànic, depressió, pèrdua de l'apetit, descens de la lívid, entre moltes altres afeccions.

Causes de la Hipocondria

Les causes de la hipocondria  poden tenir orígens molt diferents. Les més comunes són les següents:   

Família sobre protectora: tenir una protecció excessiva  pot provocar una preocupació intensa per la salut.

Experiències traumàtiques: La malaltia o mort d'una persona propera o familiar pot generar períodes d'estrès que generin una major preocupació sobre la salut.

Epidèmies o malalties en els mitjans de comunicació: La publicació de notícies relatives a malalties en els mitjans de comunicació pot generar ansietat i preocupació en les persones aprensives.

Situacions d'estrès: Quan les persones es troben en períodes amb més estrès, són més susceptibles de sofrir alts nivells d'ansietat que provoquen símptomes d'Hipocondria.

Personalitat: Hi ha trets de la personalitat que poden potenciar la hipocondria. Generalment les persones més propenses a desenvolupar aquest trastorn són introvertides, neuròtiques, autocrítiques i narcisistes. 

D'altra banda, hi ha moltes persones que pensen que posseeixen una debilitat genètica i que per això, poden ser especialment vulnerables a tenir malalties.
 

Símptomes de la Hipocondria

Els pacients afectats d'aquest trastorn senten ansietat tenen símptomes que els fan pensar que estan malalts. Generalment tenen relació amb aquestes dolències:   

- Dolor d'esquena i cervicals.

- Palpitacions fortes.

- Marejos, nàusees i desmais.

- Cansament, desmotivació i fatiga.

- Dolor abdominal.

- Dificultat en respirar i falta d'alè.
  

Aquests símptomes provoquen pors irracionals a emmalaltir, morir o a sofrir algun tipus d'atac. Sovint apareixen obsessions per imperfeccions corporals, escepticisme sobre els diagnòstics mèdics, autovigilància constant, modificacions en els símptomes, acte diagnòstic i percepció de canvis en els símptomes.

Tractaments per a la Hipocondria

El tractament per a la hipocondria és tractat com un tractament d'un trastorn contra l'ansietat. És necessari realitzar una avaluació inicial de l'estat del pacient, en primer lloc. 

A continuació podem realitzar la teràpia cognitiva de comportament per reconstruir les creences i expectatives dels pacients, aprendre a controlar els pensaments i a suportar els símptomes. En el nostre centre tractem també altres trastorns d'ansietat com els següents:
    

Demana la teva Cita

Si necessites més informació sobre la hipocondria o qualsevol altre trastorn d'ansietat, no dubtis a contactar amb el nostre centre de psicologia de Mataró. Podem aportar tota la informació que necessites i respondre als teus dubtes. Estem localitzats a la zona de Mataró i el Maresme, encara que també podem oferir-te una consulta online.