93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la  Gencat

Fòbia Social

La Fòbia Social és el tercer trastorn d'ansietat més comuna, afecta a un 7% de la població, especialment a les dones.

Encara que existeix un gran volum de persones que afirmen sentir por o vergonya davant situacions socials com parlar en públic, és necessari destriar entre la timidesa i la fòbia social.

En aquest cas parlem de la por irracional a ser jutjat per les altres persones, comprometent comportaments per evitar ser el centre d'atenció o altres situacions que puguin provocar alts nivells d'ansietat.

Causes de la Fòbia Social

La fòbia social és causada per diversos motius, condicionats per l'autoestima, les experiències del passat i lligats a determinats trets de personalitat.  Generalment, les persones que són altament perfeccionistes, o que han viscut alguna experiència humiliant en el passat tenen més probabilitats de sofrir aquest trastorn d'ansietat.   

Un ambient hostil durant la infància o uns pares massa sobre protectores, pot desenvolupar aquest tipus de trastorn, que genera la sensació d'estar permanentment avaluat o observat, sempre de forma negativa. Aquesta sensació *contínua, dificulta la relació normal amb el que ens envolta, especialment a entaular relacions.

Símptomes de Fòbia Social

Els símptomes dels trastorns de fòbia social poden presentar-se des de la infància, encara que normalment es pot començar a diagnosticar a partir dels 15 anys un trastorn de fòbia social. Difícilment es presenten aquests casos en la vida adulta, només en casos molt concrets. Es poden dividir en els aspectes següents:  
  • Símptomes somàtics: tremolor de veu, sudoració, malestar gastrointestinal com a nàusees o diarrea, palpitacions, boca seca, mal de cap, falta d'aire, etc.
  • Símptomes cognitius: Dificultat de pensar, concentrar-se o recordar, tendència a centrar l'atenció en un mateix, en els propis símptomes o sensacions, temor a ser observat, a sentir ansietat o a patir els símptomes exposats, por a ser jutjat de forma negativa o de no poder aconseguir metes concretes.
  • Símptomes de comportament: impossibilitat de realitzar accions com assistir a esdeveniments públics, parlar en públic, utilitzar banys públics o conèixer a persones noves. Per combatre l'ansietat, es recorren a estratègies com evitar parlar o parlar massa per tapar silencis incòmodes, meditar minuciosament el que es va a dir, consumir alcohol o altres substàncies, dissimular el rubor facial com a barbes o maquillatge, portar les mans en les butxaques per evitar tremolar, etc...

Tractaments contra la Fòbia Social

El tractament per a la fòbia social requereix temps i paciència. En el nostre centre de psicologia té lloc per part de professionals, especialitzats en trastorns d'ansietat. També estem especialitzats en:    
  • Trastorn de pànic amb i sense agorafòbia
  • Trastorn d'Ansietat Generalitzada
  • Fòbia Específica
  • Trastorn Obsessiu-Compulsiu
  • Hipocondria

Quan has de buscar ajuda

La diferència entre la fòbia social i la timidesa sol confondre's. Sentir vergonya o incomoditat davant situacions concretes pot ser normal. Quan parlem de fòbia social ens referim a la impossibilitat de realitzar accions que tinguin a veure amb l'àmbit social, com acudir a esdeveniments o evitar situacions per no sofrir ansietat. 

Quan busquem alternatives perquè no som capaces d'enfrontar-nos a situacions concretes per les conseqüències físiques que sofrim, com a sudoració, tremolor o fins i tot nàusees, estem davant un cas de fòbia social. En aquest cas et recomanem que et posis en mà d'un especialista perquè pugui ajudar a solucionar la teva situació.

Demana la teva Cita

Contacta amb el centre de psicologia de Mataró per solucionar qualsevol trastorn d'ansietat, i especialment de fòbia social. Els nostres psicòlegs estan especialitzats en tractaments eficaços per tractar fòbies socials, agorafòbia, atacs de pànic i estats d'ansietat. Ens trobem a la zona de Mataró i el Maresme,  sol·licita la teva visita sense compromís en el nostre centre de psicologia clínica.