93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la Gencat

Trastorn de pànic amb o sense agorafòbia

El trastorn de pànic és un trastorn d'ansietat caracteritzat per la presència d'episodis inesperats i repetits d'intensa por acompanyats per símptomes físics.

La persona que sofreix episodis de pànic se sent sobtadament terroritzada, es produeixen símptomes físics intensos, com a taquicàrdia, dificultat per respirar, tremolors o marejos. Els atacs de pànic poden ocórrer en qualsevol moment o lloc sense previ avís. Sovint l'individu sent que està en perill de mort imminent i té una necessitat imperativa d'escapar d'un lloc o d'una situació temuda. 

La sensació de temor pot provocar en els pacients elevades palpitacions, sudoració, tremolors, sensació d'ofec o d'ennuegar-se, opressió i burxades en el pit, nàusees, marejos o desmais, sensació de irrealitat, formiguejo, esgarrifances o fogots, visió borrosa, etc. 

En el trastorn de pànic, els episodis successius de pànic o terror apareixen acompanyats de canvis significatius en el comportament de la persona i d'una preocupació constant per que es produeixin nous atacs de pànic. Es poden produir canvis en la vida de la persona que poden comportar a evitar les situacions o llocs temuts, a fugir dels estímuls fòbics, a recolzar-se excessivament en persones o en substàncies i a intentar controlar costi el que costi les reaccions temudes.

Atac de pànic amb Agorafòbia

Quan les persones que pateixen atacs de pànic desenvolupen sovint agorafòbia, quan tenen la necessitat d'evitar alguns llocs o situacions concretes perquè els podria resultar difícil obtenir ajuda en cas de sofrir un atac de pànic. Així, l'agorafòbia etimològicament significa por als espais oberts, encara que també s'entén com a “por a la por”. 

Els llocs habituals que se solen evitar per part dels agorafòbics són el metre, l'avió, grans magatzems, concerts o espais on es poden produir grans aglomeracions. Aquesta situació pot provocar l'aïllament mitjançant conductes d'evitació, per eludir aquestes situacions temudes per aquests pacients. En aquests casos, la por no és a una sola situació (com ocorre en la fòbia específica), sinó a una àmplia gamma d'elles, com per exemple, llocs públics (especialment si estan concorreguts), espais oberts, concerts, grans magatzems, transports públics, llocs llunyans a la pròpia casa, conduir per una autopista, etc. 

Encara que pot donar-se sense atacs de pànic, solen anar molt associats. És la fòbia més incapacitant de totes i que major grau d'interferència produeix en la vida diària. L'agorafòbia va lligada als atacs de pànic en el 95% dels casos. 

La teràpia cognitiu-conductual compta amb un tractament molt eficaç i durador per a aquest problema. La medicació, per si sola, no sol ser efectiva, ja que té a emmascarar els símptomes, i aquests poden reaparèixer quan se suspèn la medicació.

Símptomes del trastorn de pànic

El trastorn de pànic es produeix freqüentment en dones a partir dels 25 anys i fins als 35 anys, encara que també es pot produir en nens. Els símptomes d'aquest trastorn d'ansietat són els següents:    
 • Sensació de mareig, malestar estomacal i nàusees.
 • Palpitacions, taquicàrdies i dificultat en respirar.
 • Sudoració, tremolors o esgarrifances.
 • Desmai o sensació d'inestabilitat.
 • Sensació de irrealitat o d'estar desenganxat amb un mateix.
 • Por a perdre el control o d'embogir.
 • Temor a morir.
 • Sensació anormal dels sentits o formiguejo.
 • Sensació de fred i de calor.

Tractaments contra el Trastorn de pànic

Per realitzar un tractament del trastorn de pànic amb o sense agorafòbia és necessari realitzar un diagnòstic per part d'un psicòleg especialitzat en aquesta àrea. A continuació es podrà realitzar una planificació sobre el tractament per eradicar les crisis de pànic, l'ansietat anticipatòria i conductes d'evitació fòbica.  

En el nostre centre de psicologia podem ajudar-te a solucionar la teva situació doncs estem especialitzats amb el tractament de trastorns d'ansietat, com els següents:    
 • Trastorn de pànic amb i sense agorafòbia
 • Trastorn d'Ansietat Generalitzada
 • Fòbia Específica
 • Fòbia Social
 • Trastorn Obsessiu-Compulsiu
 • Hipocondria
En el nostre centre de psicologia de Mataró et podem ajudar a solucionar la teva situació. El nostre equip de psicòlegs està especialitzats en tractaments contra l'ansietat a la zona de Mataró i el Maresme. Contacta amb el nostre centre per a la teva visita sense compromís.