93.790.85.96 636 768 455

c/La Riera, 14 5e 1ª
08301, Mataró
Centre Sanitari registrat pel Departament de Salut de la Gencat

Addicció als videojocs

Els videojocs creen addicció amb símptomes similars als consumidors de drogues i alcohol

L'addicció als videojocs consisteix en l'ús a l'excés i de forma compulsiva d'aquest tipus de forma d’ entreteniment, arribant a afectar a la vida personal i professional del subjecte. Aquests solen presentar alteracions psicològiques com a trastorns d'ansietat, la irritabilitat o la ira, entre unes altres. Amb l'arribada de les noves tecnologies, s'ha desenvolupat aquest tipus d'addicció, sobretot en nens i joves, per la qual cosa és un fenomen relativament recent. La interactivitat i el món online ha fet que moltes persones trobin en els videojoc una vida virtual, paral·lela a la real, de la qual en ocasions és difícil sortir conforme més temps es juga. El tractament per a aquest tipus d'addicció és variable, però en general consisteix a conscienciar als subjectes del problema que els afecta, i elaborar un horari en el qual se li distribueixen les diferents activitats durant el dia.

On està el límit?

Aquest límit és una línia prima entre el joc per entreteniment i el joc per addicció. Molts videojocs poden fins i tot estimular el pensament abstracte. No obstant això, dedicar llargues hores davant de la pantalla sense poder desenganxar-se d'ella, arriba a convertir-se en addicció.

Com prevenir l'addicció als videojocs?

En el cas dels menors, els pares han d'estar molt atents i controlar el temps que els seus fills passen amb els videojocs. Per a això, establir un horari fix en el qual no se'ls permeti als nens passar davant de la pantalla més d'una diària és de gran rellevància.

Com detectar l'addicció?

En molts casos, les persones addictes als videojocs deixen de preocupar-se per tasques diàries bàsiques com l'alimentació, la higiene personal, o els estudis o el treball. Aquest és un quadre simptomàtic molt semblat al que poden patir les persones amb addicció al joc. Altres signes d'addicció són la fatiga, canvis en els horaris de somni o trastorns de conducta. Ens podem trobar en ocasions també amb un quadre de trastorn més greu i preocupant, en el qual la persona addicta als videojocs sofreix ansietat o depressió. Tot això pot venir a més motivat per una sèrie de problemes externs, bé siguin familiars o professionals, on el subjecte busca refugi en aquesta realitat virtual que hem nomenat anteriorment. Aquest és el moment en el qual s'ha de recórrer a l'ajuda i intervenció d'un professional.

Conseqüències de l'addicció als videojocs

 • Pèrdua de llibertat i control sobre els impulsos.
 • Pèrdua de la noció del temps i les pautes horàries.
 • Disminució de les relacions socials i personals.
 • Sota rendiment acadèmic o professional.
 • Problemes familiars i discussions contínues o distanciament.
 • Problemes econòmics.
 • Problemes de la salut física i mental.

Com evitar aquestes situacions?

Qualsevol situació extrema porta conseqüències negatives. És per això que un dels objectius dels videojocs és gaudir i entretenir-se, només o acompanyat, però no ser esclaus d'ells.
 1. Controlar i limitar els temps d'exposició.
 2. No utilitzar els videojocs per entretenir als nostres fills mentre realitzem altres tasques.
 3. Regular la compra de videojocs.
 4. Realitzar activitats alternatives fora de casa.

Conclusió:

Els videojocs són una forma d'entreteniment cada vegada més comuna. En el cas dels nens i adolescents, ha d'existir un control exhaustiu per part dels pares de l'ús que els fills fan dels videojocs, controlant els temps, i proposant un horari d'activitats variat. Si ens adonem tard que una persona presenta aquest quadre d'addicció, consulta-ho amb un professional, i dona-li el màxim suport al subjecte mitjançant plans alternatius, control dels horaris, l'alimentació i les hores de somni.